Az őssejtek fagyasztása

A köldökzsinórvér sejtjeinek és közöttük az őssejteknek a feldolgozása szigorú szabályoknak, a transzplantációs minőségi előírásoknak megfelelően történik. A gyűjtést követően 48 órán belül steril rendszerben meg kell kezdeni a köldökzsinórvér feldolgozását. A feldolgozás során a laboratóriumban a köldökzsinórvért először centrifugálják, majd a vér alkotóelemeit egy speciális műszer segítségével szétválasztják.

A számunkra értékes alkotórésze a vérnek a sejttömege, amelyet a szétválasztás után előkészítenek a mélyfagyasztásra. A folyamat során a vörösvértestek nagy részét eltávolítják a köldökzsinórvérből, mert később, a felhasználás során számos problémát okozhatnak.

A fagyasztásra kerülő sejtkészítményben legfőképp az őssejteket is tartalmazó fehérvérsejtek találhatók. A sejtkészítményben található sejtekről a teljes magvas sejtszám, az őssejtekről a "CD34+" sejtek aránya és száma, az életképességről pedig az élő/holt sejtek aránya nyújt tájékoztatást.

Az Őssejtbank Laboratórium minden tárolásra került sejtkészítményről igazolást állít ki a tulajdonos számára. A tudomány mai állásának megfelelően csak steril, bakterológiailag és virológiailag negatív (baktérium- és vírusmentes) köldökzsinórvér tárolása biztonságos. Ezért a köldökzsinórvér-sejtkészítményből mikrobiológiai (bakteriológiai és virológiai) vizsgálatokat kell végezni.

A sejtkészítményt még a mélyfagyasztás előtt speciális védőoldattal keverik össze. Az oldat megvédi a sejteket a fagyasztás roncsoló hatásától, a kikristályosodástól. Egy köldökzsinórvér-mintával 2 darab fagyasztózsákot és 2 darab 2 ml-es ampullát töltenek meg. Az ampullában lefagyasztott sejtkészítmény alkalmas a későbbi ellenőrző vizsgálatok elvégzésére.

Az előkészített sejtkészítményt, az optimális fagyasztási körülmények és a biztonság érdekében, folyékony nitrogént tűrő fémkazettába helyezik. Az őssejtek életképességének megőrzése érdekében a sejtkészítményt hitelesített, számítógéppel vezérelt, ellenőrzött ütemű mélyfagyasztási eljárásnak vetik alá. Mélyfagyasztás után, az esetleges átfertőzés megelőzése érdekében, a köldökzsinórvér-sejtkészítményt a kötelezően elvégzendő laborvizsgálati eredmények megérkezéséig folyékony nitrogénes (-190 oC-os), úgynevezett "karantén" tárolóba helyezik. Amennyiben a laboratóriumi leletek nem tartalmaznak kizáró eredményt, és a sejtkészítmény tárolásra alkalmas, akkor átkerülhet a végleges, mínusz 190 oC-os folyékony nitrogénes tárolóba.

A tárolókban a sejtkészítményeket az előzőleg megadott kódszámhoz (vonalkódhoz) tartozó rekeszbe teszik, és róluk számítógépes nyilvántartást vezetnek. A kódszám és a tárolóban elfoglalt ?rekesz? helye többszörös biztonságot és garanciát jelent a sejtkészítmény gyors és pontos azonosítására.

A háztartásokban használt hagyományos mélyhűtőkkel ellentétben a speciális, mínusz 190 oC-os, folyékony nitrogénes tárolóknak igen csekély az áramigénye. Ezek a tárolók még áramhiány esetén is több hétig képesek tartani a szükséges hőmérsékletet a köldökzsinórvér számára. A feldolgozott és mélyfagyasztott sejtek éveken-évtizedeken át megőrzik életképességüket, és beültetésre alkalmasak maradnak.

Forrás: Zelion