Az őssejtek felhasználása

A köldökzsinórvérben (KZSV) található őssejtek az utóbbi években kerültek az érdeklődés középpontjába. Ezek a sejtek képesek bizonyos sejtekké, illetőleg szövetekké alakulni, és ezzel a hiányzó sejt vagy szövetféleség funkcióját át tudják venni, ezért lehet ezeket a sejteket használni olyan daganatos betegségeknél, ahol az alkalmazott terápia miatt a szervezet saját őssejtforrásai kimerültek, vagy sérültek. Ilyenkor lehet a kzsv-ben található őssejteket a beteg szervezetébe beültetni (transzplantálni). Sokáig az volt a hivatalos álláspont, hogy a KZSV-ben található őssejtek elsősorban a vérképző szerveket képesek regenerálni. Az utóbbi években derült ki, hogy ennél lényegesen többre képesek.

Kinyerésükre legegyszerűbben a gyermek születésekor kerülhet sor, hiszen a placenta nagy számban tartalmazza őket. Fontos megjegyezni, hogy egészséges felnőtt esetében is van lehetőség hemopoetikus őssejtek nyerésére közvetlenül a csontvelőből, valamint a perifériás vérből is, amennyiben előzetesen gyógyszeres kezelésnek vetik alá a személyt (ún. granulocytakolónia-stimuláció). Kétségtelen azonban, hogy az ilyen kezelés is járhat szövődménnyel, valamint ezek az őssejtek már öregebbek lesznek a születés pillanatában nyerhetőknél.

Világszerte számos betegség kezelésénél alkalmaznak kzsv eredetű őssejteket: leggyakrabban a rosszindulatú daganatos betegségek esetében, bizonyos autoimmun betegségek gyógyításakor, valamint infarktus utáni kezelés során. Magyarországon 2002. óta rendszeresen végeznek kzsv őssejt átültetést.

A lehetséges betegségeket az alábbiakban foglaljuk össze:

Különböző leukémiák: (Akut leukémiák, limfoid, mieloid, kevert fenotípus, nem differenciált, Krónikus mieloid leukémiák, Plazmasejtes leukémiák) Mielodiszpláziás szindrómák, Mieloproliferatív kórképek, Súlyos aplasztikus anémia, Diamond-Blackfan anémia, Kongenitális diszkeratózis, Fanconi anémia, Paroxizmális nokturnális hemoglobinuria, Amegakariocitás trombocitopénia, Kostmann szindróma, Plazmasejtes betegségek, Tiszta vörösvértest aplázia, Tiszta megakariocita hiány Hodgkin limfóma, Non-Hodgkin limfómák Sarlósejtes anémia, Thalassémia, Vörösvértestek anyagcsere és egyéb rendellenességei, Vérlemezke betegségek, Amegakariocitozis, Thrombocitopeniák, Glanzmann thrombasthenia Súlyos kombinált immundeficiencia, Változó immunhiányos állapot, Ataxia teleangiectázia, DiGeorge szindróma, Kostmann szindróma, Retikuláris diszplázia, Thymus aplázia és diszplázia, Wiskott-Aldrich szindróma, X kromoszómához kötött limfoproliferatív betegség, Leukocita adhéziós rendellenesség, Neutropéniák, Leukocita egyéb betegségek, Omenn szindróma, Fagocita betegségek Adrenoleukodisztrófia, Egyéb leukodisztrófiák, Gaucher kór, Batten betegség, Gunther betegség, Hunter szindróma, Hurler szindróma, Krabbe betegség, Lesch-Nyhan szindróma, Maroteaux-Lamy szindróma, Mucolipidosisok, Mucopoliszacharidosisok, Scheie szindróma, Sly szindróma Wolman betegség, Osteopetrosis, Porc-haj szindróma

A génterápia révén pedig további betegségek gyógyítása válik lehetővé ilyen módon.

A KZSV nem csodaszer, vannak korlátai. Jelen pillanatban a legfontosabb korlát a testsúly. A KZSV-t kb. 40 kg-os testsúlyig lehet használni. Utána a beültetés sikertelenségének a valószínűsége nő. Külföldön (USA, Japán) már van lehetőség az őssejtek laboratóriumban történő szaporítására (ex vivo expandálás).

A jövő

Az utóbbi egy-két év kutatásai azonban meglepő, új tulajdonságait fedezték fel a hemopoetikus őssejteknek. Kiderült, hogy nemcsak a vérképző szervek regenerációjában játszhatnak szerepet, hanem más szövetek helyreállításában is (pl: szívizom). Az USA-ban, Ausztráliában már alkalmaztak őssejteket szívinfarktuson átesett betegek kezelésére, méghozzá bíztató eredménnyel. A 2005. évtől kezdve már Magyarországon is használnak őssejteket infarktuson átesett betegek kezelésére. Az elmúlt évben derült ki, hogy a kzsv eredetű őssejtek megfelelő környezetben vérereket képesek kialakítani. Ez különösen jó hír az érszűkületben szenvedőknek.

Állatkísérleti stádiumban van az őssejtek cukorbetegségben történő felhasználása. Kísérleti patkányoknál a kiírtott inzulin termelő sejtek helyére emberi (xenograft) őssejteket ültettek be japán kutatók, és az első eredmények szerint az állatok inzulintermelő képessége helyreállt.

Egyes európai országokban (pl: Olaszország) már ma is alkalmaznak őssejteket izomsorvadásos betegségek kezelésére.

A szakirodalom alapján várható, hogy a különböző idegrendszeri betegségben szenvedőknél is alkalmaznak őssejteket a gyógyításra. Kiderült, hogy a kzsv eredetű őssejtek egy speciális csoportja képes idegsejtekké differenciálódni.

Szintén a közelmúlt eredménye az őssejtek porcsérülésekben, porckopásokban történő felhasználása. Ezen a területen is hatalmas fejlődés várható, hiszen az időskor velejárója a különböző porckopásokból eredő ízületi betegség, illetve az élsport előidézte porcsérülés is igen gyakori.

A kzsv eredetű őssejtek legnagyobb korlátja, hogy csak kb. 40 kg-os testsúlyig lehet használni. Az USA-ban egy cég szabadalmaztatott egy olyan eljárást (szelektív amplifikáció), amelynek segítségével az őssejtek száma növelhető. 2003.-tól kezdve már tesztelik klinikumban is az eljárást, és a rendelkezésre álló eredmények eddig bíztatóak. Japán kutatók is kidolgoztak hasonló eljárást az őssejtek számának növelésére.

Forrás: Krio ZRt.